Entrevista a la Molt Honorable Presidenta del Parlament de Catalunya, Sra Carme Forcadell

Entrevista a la Molt Honorable Presidenta del Parlament de Catalunya, Sra Carme Forcadell

Entrevista a la Molt Honorable Presidenta del Parlament de Catalunya, la Sra Carme ForcadellÉs llicenciada en filosofia i en ciències de la comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i té un màster en filologia catalana per la mateixa universitat. Catedràtica d’ensenyament secundari. És autora de diverses publicacions de pedagogia, llengua i literatura, i del Diccionari pràctic i complementari de la llengua catalana

-Demà dissabte organitzem el Primer Congrés Càncer i Salut de la dona amb la col·laboració de l‘ICO i l’Hospital Sant Pau, també comptem amb el suport de l’Obra Social La Caixa, l’ICD i l’Ajuntament de Barcelona. Vostè no podrà venir, però quin missatge faria en el marc d’aquest congrés?

Desitjo que sigui un congrés molt profitós, del que en surtin grans reflexions i propostes i que sigui un èxit, tant en termes quantitatius com qualitatius.

I m’agradaria transmetre el convenciment que, amb persistència i solidaritat, la malaltia del càncer algun dia serà vençuda del tot.

Per ara anem guanyant batalles, hi ha avenços en la investigació, augmenten els índex de supervivència, però algun dia guanyarem del tot en una lluita que és de tota la humanitat.

I que precisament per humanitat, hem de garantir sempre que totes les persones que pateixin la malaltia tinguin igualtat d’oportunitats a l’hora de rebre tractament.

No podem acceptar que per viure en un o altre país, o per no disposar de prou recursos econòmics, hi hagi persones que no puguin accedir als tractaments mèdics contra la malaltia.

-Diuen que gràcies a les quotes s’ha avançat més a la política que al món empresarial Està d’acord?

Crec que si mirem als llocs de màxima responsabilitat en el món de la política i l’empresarial veurem que encara tenim molt camp per córrer fins a la plena igualtat. Però és cert, i jo no ho reduiria només a una qüestió de quotes, que en la política la situació és millor, o menys dolenta, que en el món empresarial.

-Com veu la situació de les dones en política a Catalunya?

Actualment comptem amb dones a llocs de gran responsabilitat política, com les alcaldies dels tres municipis més poblats del país, conselleries de govern tan rellevants com la de Presidència, presidentes de grup parlamentari, o la mateixa presidència del Parlament, en el meu cas.

És un fet positiu, sense cap mena de dubte, però que no ens ha de fer oblidar que encara tenim molta feina a fer.

Encara hi ha prejudicis sobre la capacitat de lideratge de les dones

I encara hi ha un repartiment de rols socials que dificulta la incorporació de les dones a la política.

Ho hem de combatre, i el primer pas que hem de fer les dones és alliberar-nos de la mentalitat masclista que encara impera a la nostra societat.

Només alliberant-nos a nosaltres mateixes podrem canviar el conjunt de la societat.

-L’Administració del Govern de Catalunya és encara una estructura majoritàriament masculinitzada en les direccions?

Lamentablement, sí. Això no vol dir que ho sigui més que en d’altres àmbits, ni molt menys, però és evident que les institucions han de ser exemplars i, en aquest camp, cal treballar-hi i molt.

Vostè ha agafat un compromís ferm per la Igualtat durant el seu mandat. Impulsarà un Cicle de debats amb el fil conductor de la Llei d’Igualtat efectiva entre dones i homes, aprovada a la legislatura anterior.

-Com va sorgir aquesta idea? 

Tinc molt clar que les lleis són imprescindibles per aconseguir la plena igualtat, però només amb aquestes no l’assolirem. Cal canviar mentalitats, marcs i costums que impregnen la nostra societat, i és per això que cal actuar de manera transversal en la lluita per la igualtat, des de la societat i des de tots els departaments del Govern.

En aquest sentit, vaig pensar com podíem, des del Parlament,  avançar en aquest camí, més enllà de legislar, que evidentment és la nostra tasca principal. I vam decidir actualitzar i reprendre un cicle de debats ja preexistent, tot prenent  com a punt de partida la Llei efectiva d’igualtat entre dones i homes. Un instrument potentíssim (recorregut pel govern espanyol i suspès pel Tribunal Constitucional, per cert) que el govern ha d’aplicar durant aquesta legislatura.

-Quins objectius persegueix?

L’objectiu és convidar a cada sessió un conseller del govern perquè expliqui què es fa des de la seva conselleria per avançar en la igualtat i complir amb l’esmentada llei. A la vegada, convidem a experts sobre el tema que es toca perquè expliqui en quina situació ens trobem, i s’obre un debat amb els i les assistents per a poder fiscalitzar, reflexionar i proposar.

Entrevista a la Molt Honorable Presidenta del Parlament de Catalunya, Sra Carme Forcadell

-Tots els indicadors d’Igualtat que s’han fet d’estudis diversos confirmen que enlloc d’avançar, la situació de les dones s’estanca o anem enrere (Indicadors d’Igualtat Odee Cambra de Comerç de Barcelona ) En referència a les 4 bretxes de desigualtats que tenim: salaris, pensions, contractes i tecnologia En base a aquestes dades:

Què pot fer una Presidenta d’una Parlament per contribuir a revertir aquest situació?

Més que personalitzar-ho en la presidenta, reivindico el Parlament com a cambra clau en la lluita de les desigualtats. Les lleis que sorgeixen poden incrementar o reduir aquestes bretxes i, per tant, és la nostra responsabilitat fer-ho molt bé en aquest sentit.

Reivindico el Parlament de Catalunya com a cambra clau en la lluita de les desigualtats.

A nivell personal, és cert que amb la visibilitat del càrrec que represento pretenc sempre ser coherent amb aquesta lluita i fer-la visible en el dia a dia per tal d’incidir en el canvi de mentalitat de la nostra societat, que és el darrer i principal obstacle per a la igualtat.

-Quines mesures creu que s’haurien d’impulsar en un futur Estat català per aconseguir la plena igualtat?

Una actuació global, que ja s’està començant a fer ara, i que hauria de començar des de l’educació que reben els joves fins a l’impuls de mesures que potenciïn la coresponsabilitat en les tasques de la llar, passant per polítiques que reverteixin la desigualtat amb ajudes, programes de conscienciació, etc.

És a dir, desenvolupar els mecanismes de garantia efectiva de la igualtat al món laboral, disposar d’un Estat de Benestar potent i ben finançat que pugui “alliberar” les dones de rols assistents no remunerats, i acabar amb els prejudicis, els costums i el pensament masclistes que encara predominen a la societat.

-Aconseguirem la Reforma Horària aviat? 

Jo crec que sí. Estem parlant d’una qüestió que té la simpatia de l’opinió pública, que té un suport generalitzat, i que compta amb la voluntat d’entitats i institucions per tirar-la endavant. Crec que en un període relativament curt de temps començarem a canviar i a avançar en l’adequació dels horaris.

-Més que conciliar ha d’haver un compromís de coresponsabilitat. Què en pensa?

Crec que són dos conceptes compatibles. Si només hi ha conciliació però no coresponsabilitat, acaba sent només una persona la que assumeix tota la càrrega domèstica.

En la lluita per la igualtat, conciliació i coresponsabilitat han de ser dues cares de la mateixa moneda.

Però si apel·lem a la coresponsabilitat sense conciliació, ens trobem a famílies que amb prou feines poden posar a dormir els seus fills perquè amb el seu horari laboral no els poden veure en tot el dia, per exemple. 

-Com és la seva salut? Com es cuida ? Quin és el seu secret per mantenir-se en forma?

La meva salut, afortunadament, és bona. No faig res especial, intento menjar sa i, com que tinc molt poc temps lliure, camino sempre puc.

-Quina opinió té del Women 360º Congress? 

És una iniciativa molt positiva que va en la línia del que comentava anteriorment: només lluitant des de tots els àmbits, institucions, entitats, i societat en general, aconseguirem la plena igualtat.

El Women 360º Congress forma part del millor tresor que té aquest país: una societat dinàmica, emprenedora i crítica, que treballa sense descans i en positiu.

-El seu missatge final a les dones Empresàries i Directives, sens dubte, una força dinàmica i diversa, clau en l’economia catalana, aliades estratègiques per aconseguir la igualtat a l’empresa Què els hi diria?

Que no defalliu mai i continueu amb la bona feina que dueu a terme. Perquè vosaltres, des del vostre àmbit, esteu ajudant a construir un país millor.

I en cap cas és una frase buida: les societats avancen quan les persones lluiten per a canviar i millorar el que els envolta.

I vosaltres ho feu, sense cap mena de dubte, perquè millorar Catalunya passa per aconseguir la igualtat efectiva entre homes i dones en tots els àmbits, passa per garantir la seva llibertat a l’hora de decidir sobre la seva vida

Altres informacions sobre MH Presidenta del Parlament de Catalunya, Sra Carme Forcadell que poden ser del vostre interès:

-Articles Publicats

-Entrevistes

-Discurs 

Cambia Idioma »