-
L’Ajuntament de Barcelona va impulsar l’any 2012 aquest guardó que premia i reconeix el compromís de petites i grans empreses per millorar la conciliació entre la vida laboral, familiar i personal.
-
La Xarxa d’empreses NUST (Nous Usos Socials del Temps) creada per l’Ajuntament de Barcelona ja compta amb 112 empreses adherides 12 anys després de la creació de la Xarxa.
-
El Jurat ha concedit dues mencions especials del premi a dues empreses membre de la Xarxa NUST: UPF i KIM.
-
Casa Ametller guanya en la categoria de gran empresa (més de 250 persones treballadores) per donar un dissabte festiu cada 6 setmanes a tot el personal de botiga que faci més de 20 hores setmanals, mesura especialment innovadora en el sector del comerç.
L’Ajuntament de Barcelona ha acollit avui el lliurament de la sisena edició de Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps, que han guanyat la cooperativa El Risell, l’empresa GPS, la Fundació Els Tres Turons i Casa Ametller. Aquest premi anual reconeix grans i petites empreses i organitzacions de la ciutat compromeses en millorar la gestió del temps per aconseguir la conciliació entre la vida laboral, familiar i personal.
El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha destacat la importància, potser no prou reconeguda, d’aquests premis. “Aquests premis fan visible i reconeixen la importància que té des del punt de vista econòmic la reflexió sobre la bona vida, i sobre el temps”, ha assegurat. “Com a ciutadans no en som plenament conscients. Parlar del temps és parlar de la vida en comú i de la bona vida, de com viure bé”, ha dit. “Les nostres agendes diuen molt sobre nosaltres”, ha assegurat abans de defensar la necessitat urgent d’articular una transformació dels valors, un canvi cultural a la societat, així com d’impulsar polítiques que afavoreixin la coresponsabilitat a la llar i a l’empresa.
El Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, a través de la Direcció de Desenvolupament Socioeconòmic de Barcelona Activa en col·laboració amb el Departament de Programes de Temps i Economia de les Cures, té entre els seus objectius dissenyar i aplicar accions d’usos del temps que beneficiïn a les empreses i organitzacions, alhora que millorin el benestar de les persones que hi treballen. L’objectiu final és el d’aconseguir un model productiusocialment sostenible, que faciliti l’harmonització dels diferents temps de la vida quotidiana: laboral, personal, familiar i social.
De fet, les empreses i organitzacions que posen en pràctica mesures innovadores de flexibilitat horària, conciliació i corresponsabilitat o treball a distància coincideixen en destacar els resultats que aquestes accions generen. Alguns dels beneficis que es produeixen són l’augment de la satisfacció de les persones treballadores i dels clients, l’increment de la productivitat, la retenció del talent, la millora del clima laboral o la disminució de la rotació, l’absentisme i el nivell d’estrès.
El jurat del Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps 2017, format per persones representants de sindicats, patronals i associacions rellevants de la ciutat, ha valorat el compromís de les empreses premiades amb facilitar l’equilibri en l’ús del temps en la seva organització i la seva aportació a innovar, avançar i sensibilitzar la societat.
-
EL RISELL SCCL: Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps, en la categoria d’empresa de menys de 10 persones treballadores.
El Jurat ha premiat aquesta cooperativa per haver ampliat el permís de maternitat en 8 setmanes i el de paternitat en 4 setmanes a càrrec de la cooperativa i per haver instaurat la jornada completa de 35 hores i la sortida entre les 15h i les 16h, establint un model d’equilibri entre els temps de treball i personal i promovent la coresponsabilitat en la cura de fills i filles.
El jurat ha valorat que les mesures estiguin certificades per escrit i que la cooperativa estigui adherida al Pacte del Temps de Barcelona, i se senyala com a model a seguir en el sector de la consultoria: un sector on la conciliació de la vida laboral, personal i familiar té moltes dificultats, atesos la pràctica professional de les consultories on a vegades els límits horaris de feina no estan clars i depenen d’altres aspectes externs com l’entrega dels resultats.
-
GLOBAL PLANNING SOLUTIONS. (GPS) Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps, en la categoria d’empresa entre 10 i 50 persones treballadores.
Per ser una empresa del sector tecnològic que està fent esforços per millorar la conciliació de la vida laboral, personal i familiar de les persones treballadores (majoritàriament homes) amb mesures com l’aplicació per a mòbil (BOLD App) que facilita la gestió del temps dels empleats/des, a més d’apostar per la contractació de dones en un sector en el que avui en dia encara n’hi ha poques.
El jurat ha valorat el conjunt de mesures adoptades com: reducció de la pausa del dinar, flexibilització dels horaris d’entrada i sortida, e-treball pel personal que viu lluny, té fills/es o té cura d’un familiar, possibilitat de portar els fills/es a la feina en cas de força major o períodes de vacances. També es valora que l’empresa participi activament a la Xarxa NUST.
-
FUNDACIÓ ELS TRES TURONS: Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps, en la categoria d’empresa de 51 a 250 persones treballadores.
Per haver implementat mesures que faciliten la conciliació personal, familiar i laboral que permeten a les persones treballadores fer part de l’atenció indirecta com teletreball i compactar la jornada amb tres tardes lliures.
S’ha valorat que la fundació, que treballa en el sector de la salut mental, hagi acordat la millora de les condicions laborals reconegudes al conveni amb la representació legal dels treballadors/es, establint una comissió de regulació del teletreball formada per la direcció, els/les caps d’àrea i la representació de les persones treballadores.
-
CASA AMETLLER SL. Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació i Temps, en la categoria d’empresa de més de 250 persones treballadores.
Es premia la seva aposta per donar un dissabte festiu cada 6 setmanes a tot el personal de botiga que faci més de 20 hores setmanals, mesura especialment innovadora en el sector del comerç que pot servir d’exemple per a generar més transformacions en aquest àmbit.
El Jurat ha concedit dues mencions especials del premi a dues empreses membre de la Xarxa NUST:
KIM (KNOWLEDGE INNOVATION MARKET SLU).
Per haver adoptat un conjunt de mesures ampli i innovador a través del pla de conciliació i coresponsabilitat de la vida laboral i personal, amb mesures concretes com: les reunions dins de l’horari laboral, la flexibilitat horària per estudiar, la política de llums apagades, el dia lliure per l’aniversari, el programa detallat d’e-working i la política d’horari flexible. S’ha valorat que l’empresa, que treballa en l’àmbit de la consultoria, participi activament a la Xarxa NUST.
FUNDACIÓ INSTITUT D’EDUCACIÓ CONTÍNUA – UPF BARCELONA SCHOOL OF MANAGEMENT
Pel seu programa FlexiTime de polítiques de flexibilitat i conciliació de la vida personal i professional que contempla un conjunt de mesures molt ampli (flexibilitat d’horaris d’entrada i sortida, compensació d’hores, bossa d’hores, dies extres de permís retribuït, etc.) i per adaptar-les a les necessitats de cada departament, incloent els front office, mantenint un ampli horari d’atenció en el sector de l’educació postgrau. S’ha valorat que la política de flexibilitat s’hagi acordat en el marc de la negociació col·lectiva i que s’hagi dotat d’indicadors d’avaluació i d’una comissió de seguiment.
La Xarxa NUST ja té 112 empreses adherides des de la seva creació l’any 2006
La Xarxa d’empreses NUST (Nous Usos Socials del Temps) va ser creada per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2006. Als seus inicis van començar a formar-ne part unes 30 empreses, i des de llavors el nombre de membres no ha parat de créixer, fins a arribar a la xifra actual de 112 empreses adherides 12 anys després de la creació de la Xarxa.
La missió principal de la Xarxa és facilitar una millor gestió del temps i conciliació de la vida laboral, familiar i personal, afavorint la productivitat i un clima de confiança que beneficiï tant a l’empresa com a les persones que hi treballen, i contribuint a la millora de la qualitat de vida de les persones de la ciutat. Per aconseguir-ho, la Xarxa NUST es fixa els següents objectius:
- Reconèixer i promoure la tasca de les empreses compromeses amb facilitar l’harmonització del temps.
- Intercanviar i difondre coneixements i experiències en l’àmbit de la gestió del temps i la conciliació.
- Fer xarxa amb altres organitzacions per generar sinergies i avançar conjuntament.
Del total de les empreses que formen actualment la Xarxa NUST, el 29% són empreses de menys de 10 persones treballadores, el 20% són empreses d’entre 10 i 50 persones treballadores, el 20% tenen entre 50 i 250 persones treballadores i el 31% de les empreses tenen més de 250 persones treballadores.
Pel que fa als sectors de les empreses membres, el 41% proporcionen serveis a les empreses, el 21% proporcionen serveis a les persones, el 17% es dediquen a la indústria, logística i distribució, l’11% formen part del tercer sector i el 10% es dediquen a l’hostaleria i comerç.
Des de 2015, s’ha potenciat la comunicació i difusió de la Xarxa NUST. Al 2018, ja son 112 empreses que formem part de la Xarxa NUST.